Vilket husdjur passar er?

Att ha ett husdjur är underbart. Det är en gåva till hela familjen men det gäller förstås att tänka lite på vilket djur som kommer att passa er bäst. En hund innebär mer interaktivitet men också mer arbete med promenader och träning. En katt kan vara mysig men är ju inte alls samma sak som en hund som man kan umgås med på ett helt annat sätt.

Ska det vara ett stort eller litet djur?

Det här kan vara bra att tänka på. Ett större djur tar mer plats och behöver ofta mer rörelseutrymme. Ett mindre djur kan ni kanske ha i en bur. Ett marsvin kan ju bo i en mindre bur och enbart komma ut då och då.

En katt kan ni inte låsa in på detta vis men det går ju att installera kattdörr så att kissen kan ta sig in och ut på egen hand. Hundar kan också ha hunddörr vilket kan vara en hjälp om ni har en stor tomt och vill låta jycken sköta sin toalett på morgonen på ett friare sätt.

Tänk på den tid du har för djuret

För att välja rät husdjur så är det A och O att se på den tid som finns för att sköta om djuret. Det är inte att rekommendera att skaffa hund då det inte finns tid för att träna den och sedan regelbundet ta ut vovven. Det blir bara djurplågeri och inte den glädje som ni ser fram emot.

Som vuxen får du inse att dina barn kan lova att de ska vara med och sköta om husdjuret men att det sedan blir du som får göra det. Skaffa alltså ett husdjur med tanke på hur mycket tid DU har för att sköta om det!