Några tekniska lösningar för ett bättre hemmakontor

Det kan vara väldigt skönt att jobba hemifrån. Om du är kreativ kan du skapa en arbetsplats trots att det inte finns något extra rum i ditt hem för detta. Men det är viktigt att du tänker på vilka tekniska lösningar du behöver för att jobba på ett säkert och hälsosamt sätt.

Åren vi vande oss att jobba hemifrån

Under pandemiåren 2020 och 2021 var det många som vande sig vid att jobba hemifrån. Dessutom rekommenderade Folkhälsomyndigheten att vi skulle fortsätta med detta trots att pandemin ändå visade sig vara ganska mild.

Om du är en av de som fortsätter att jobba hemifrån är det dags att ta en titt på hur detta fungerar rent tekniskt för dig. Det som först var något tillfälligt har nu blivit permanent och då ska du se till att ditt hemmakontor fungerar som det ska.

Viktigt med rörelse på jobbet

Om du inte ens går till kylen för att du har en matlåda med fack på ditt skrivbord kanske du kommer att sitta stilla i flera timmars tid. Utan kollegor omkring dig som föreslår att ni tar en promenad på stan så är risken stor att du blir stillasittande.

Kanske är det dags för ett gåband som du kan ställa under skrivbordet som du vevar upp för stående, och gående, arbete. Eller ett tekniskt program som ser till att du tar pauser från arbetet och ställer dig upp med jämna mellanrum.

arbetsvrå

Sitt på rätt sätt vid din skärm

Du bör också se på tekniska lösningar vad gäller din skärm och hur du sitter vid den. Det är ju bra att kunna veva skrivbordsskivan upp och ner. Men kan du flytta din skärm fram och tillbaka? Med en monitorarm har du den tekniska lösningen som ordnar detta.

Du bör också ha en stol som inte kommer i vägen framför dig. Om du sitter för långt från ditt skrivbord och tangentbord så kan det leda till förslitningar både på handleder och nacke. Med en kontorsstol som går att justera i armstöden är det lättare att hitta rätt position.

Känn glädje på jobbet!

Det ska vara kul att jobba även då du jobbar själv hemifrån. Du kanske kan göra egen tröja som du använder som arbetskläder och blir på gott humör av. Installera ett bra ljudsystem så att du kan spela musik om du tycker om det då du jobbar.

Även om du bara har en liten vrå som arbetsplats hemma så finns det mycket du kan göra för att känna mer glädje i den vrån. En stor bild på de du gillar bäst är inte dumt. Och så kan du ju tänka lite på saker som dofter och hur de kan påverka ditt humör. Använd doftljus för bästa möjliga stämning på ditt hemmakontor!