5 kreativa lösningar för energi i ditt hem

Om du som så många andra har börjat fundera på billigare energi så ska du veta att det finns lösningar. Att välja en kreativ energilösning handlar inte bara om att spara pengar på elräkningen. Solenergi, värme från berget och mer är vägar mot hållbarhet och självförsörjning. Både för dig som privatperson och för samhället som helhet.

När världen skiftar mot grönare metoder har husägare en mängd intressanta och kreativa alternativ att överväga. En del är dyrare än andra men överlag så kan vi se att grön teknologi blir alltmer överkomlig. Vi ska ta en titt på 5 kreativa lösningar för energi i ditt hem.

5 kreativa energilösningar:

  1. Solenergi

Solen skickar varje dag energi och det ser inte ut som att detta kommer att upphöra under de kommande åren. Du har enligt vetenskapen över 4 miljarder år på dig att tanka energi från solen. Dessutom kan vi inte se att styrkan minskar så detta är fortsatt ett mycket hållbart alternativ för dig som kan investera i solpaneler.

Allt du behöver göra är att hitta solcellsföretag som är verksamma i ditt område. Du kan sedan få ett förslag på en lösning som passar för ditt hushåll och som stämmer väl med din budget. När allting är klart så minskar ditt beroende av fossila bränslen. Vissa perioder kanske du har så mycket energi från solen att du kan börja tjäna pengar på den.

Moderna solpaneler är effektivare och kan integreras sömlöst i ditt hems design. Du kan lägga snygga solcellstakpannor på taket eller välja klassiska solpaneler. Numera kan det också vara möjligt att inreda med fönster som trots att de är genomskinliga fångar upp energin i solens strålar eller smarta tekniska solenergilösningar för ditt hemmakontor. Dessutom, med tillägg av solbatterier, kan hem lagra överskottsenergi som genereras under dagen för att använda på natten vilket maximerar användbarheten av solenergi.

taklampa
Tänd lamporna med solenergi!
  1. Vindkraftverk

Medan vindenergi vanligtvis förknippas med storskaliga gårdar så kan små vindkraftverk anpassas för bostadsbruk och det särskilt i blåsiga områden. Dessa turbiner kan installeras på hustak eller på gårdar och fungerar bäst i rymliga, fria miljöer.

De kompletterar solpaneler särskilt väl eftersom de kan fortsätta att generera ström vid tillfällen då solpaneler inte kan, som under molniga dagar eller på natten. Detta kan inte jämföras med de enorma turbiner som har fått en hel del kritik för att de för en massa oväsen och stör fågelliv. Mindre vindkraftverk för hemmabruk behöver inte alls upplevas som störande och kan ge en massa gratis energi.

För dig som bor på Gotland eller andra vindfulla områden så är detta verkligen något att kika närmre på. Ett vindkraftverk behöver inte alls vara dyrt. Du kan beställa det online och sedan få lite hjälp med installation för att komma igång.

  1. Jordvärme och kyla

Geotermiska system använder den stabila underjordiska temperaturen för att värma och kyla ditt hem på ett mycket effektivt sätt. Genom att installera en bergvärmepump kan du ta tillvara på jordens naturliga värme på vintern och använda de underjordiska lagren som en plats för att avsätta värme från ditt hem under sommaren. Även om den första installationen kan vara kostsam och kanske lite bökig för ditt hushåll så är de långsiktiga besparingarna och miljöfördelarna betydande.

Det finns fina pumpar till bra priser som är gjorda för det skandinaviska klimatet och som kan användas för att sprida värmen från jorden i hemmet. Dessa system kan även användas för att värma vattnet. Om systemet redan finns på plats så går det att bygga ut och använda på fler sätt utan att det behöver kosta något mer än att du kopplar på fler enheter.

  1. Vattenkraft

Om ditt hem ligger nära en källa med strömmande vatten är ett småskalig vattenkraft ett potentiellt alternativ. Mikro-vattenkraftsystem omvandlar energin från strömmande vatten till elektricitet. Liksom vindenergi är vattenkraften kontinuerlig vilket ger en stabil, pålitlig energikälla som väl kompletterar intermittent solenergi.

Så fungerar vattenkraft:

  1. Biomassasystem

Energisystem för biomassa använder organiska material såsom träpellets, jordbruksavfall, eller till och med särskilda typer av sopor, för att generera värme eller elektricitet. För bostäder med tillgång till dessa resurser kan en biomassapanna eller ugn vara ett hållbart sätt att värma upp byggnaden.

Dessa system är särskilt populära på landsbygden där de nödvändiga materialen är rikliga och billiga. Även om biomassa producerar utsläpp anses den vara kolneutral eftersom den CO2 som släpps ut vid förbränning är ungefär lika med den CO2 som absorberas av växterna under deras tillväxt.

 

Var och en av dessa lösningar erbjuder en unik uppsättning fördelar och nackdelar och det bästa valet beror på ditt hems läge, miljö och ditt energibehov. Genom att överväga en eller flera av dessa kreativa energilösningar kan husägare ta ett betydande steg mot att bli oberoende av klassisk fossil energi samtidigt som man jobbar mot gemensamma mål mot hållbarhet.